-
Neem contact op met de bank: erfgenamen moeten alle bankinstellingen waar de overledene klant was, informeren. Vanaf het moment dat de bank op de hoogte is van het overlijden, blokkeren ze de rekeningen en verzegelen ze de kluis tot er meer duidelijkheid is over de identiteit van de erfgenamen. Het heeft in de praktijk geen zin om rekeningen leeg te halen met het oog op het verminderen van de successierechten… De bank houdt een lijst van tegoeden bij waarop ook eventuele geldafhalingen vermeldt worden/die rekening houdt met eventuele geldafhalingen.
TIP: echtgenoten en wettelijk samenwonende partners kunnen de helft van het saldo van een geblokkeerde rekening afhalen tot een plafond van 5000 euro. Zo kan een bepaalde periode financieel overbrugd worden: lopende rekeningen kunnen worden betaald en de langstlevende partner kan blijven voorzien in zijn levensonderhoud. De rekeningen blijven geblokkeerd tot er een attest van erfopvolging (registratiekantoor) of een akte van erfopvolging (notaris) kan worden voorgelegd.
-
Neem contact met een notaris
De notaris zal in eerste instantie zorgen voor een attest van erfopvolging wanneer dat nodig is (een attest opgesteld door de notaris is nodig wanneer er sprake is van een testament, huwelijkscontract of handelsonbekwame erfgenamen). De notaris gaat na of de overledene een testament had opgesteld. Hij zal verder alle nodige informatie over de nalatenschap verzamelen. Nadat de inhoud van de nalatenschap duidelijk is, zal hij u en de andere erfgenamen adviseren over het al dan niet aanvaarden van de nalatenschap. Tenslotte zal de notaris ook helpen bij de aangifte van nalatenschap en de vereffening en verdeling ervan.
-
Licht een aantal instanties in: de mensen en instanties waarmee de overledene contractueel gebonden was, moeten op de hoogte worden gesteld. Dit kan bv. de werkgever, de boekhouder, de verzekeraars, het ziekenfonds, de werkeloosheidskas, het OCMW, de vakbond … zijn. Het DIV (dienst voor Inschrijving van Voertuigen) moet op de hoogte worden gebracht. Was u getrouwd of wettelijk samenwonend met de overledene, dan kunt u het kentekenplaat overnemen en rijden met de auto van de overledene. Indien u dit niet wenst, moet u het kentekenplaat terugsturen naar het DIV.